Universidad de Invierno

LA COOPERACIÓ INTERNACIONAL AL DESENVOLUPAMENT EN LA IMPLEMENTACIÓ DELS ODS.

4, 5 i 6 de març de 2020 en la Universitat Miguel Hernández d’Elx.

Què és?

Les cinc universitats públiques valencianes, amb la col·laboració de la Generalitat Valenciana (GVA), posen en marxa la IV edició de la Universitat d’Hivern sota el lema “La cooperació internacional al desenvolupament en la implementació dels ODS”. Una universitat en la qual s’aborda la contribució de la cooperació internacional al desenvolupament a la desaparició de les desigualtats entre persones i societats i, en conseqüència, a la consecució dels ODS.

 

Estructurada en tres jornades de treball, s’aprofundirà sobre el paper que juga la cooperació internacional al desenvolupament d’universitats, administracions públiques i la ciutadania en la construcció de societats menys vulnerables i més justes. A través de diàlegs, ponències, taules redones, tallers i activitats, es reflexionarà sobre la realitat de la cooperació internacional al desenvolupament i el seu paper en la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides.

Les jornades

Edifici Altabix

Universitat Miguel Hernández d’Elx

Vore els ponents
Utilitza el hashtag

#UnivHivernCooperació

Inscripcions

 • Alumnat, PAS i PDI de les universitats públiques valencianes

  20€
 • Jubilats i persones en desocupació

  20€
 • Públic en general

  25€
Reservar ara

Consulta el programa

Dimecres 4 de març

Matí

9:30-10:00
INAUGURACIÓ

Participants:

 • Consuelo Angulo Luna. Directora general de Cooperació Internacional al Desenvolupament de la Generalitat Valenciana.
 • Joan Antoni Martín Montaner. Vicerector d’Internacionalització i Cooperació de la Universitat Jaume I.
 • Rosa Puchades Pla. Vicerectora de Responsabilitat Social i Cooperació de la Universitat Politècnica de València.
 • Carles Padilla Carmona. Vicerector d’Internacionalització i Cooperació de la Universitat de València.
 • Juan José Ruiz Martínez. Rector de la Universitat Miguel Hernández d´Elx
10:00-11:30
CONFERÈNCIA

Agenda 2030 i Cooperació Internacional al Desenvolupament Espanyola

Participants:

 • Jaime Atienza Azcona. Oxfam Intermon
12:00-14:00
TAULA REDONA

Paper de les entitats locals i regionals en la Cooperació Internacional al Desenvolupament

Participants:

Presentació de bones pràctiques.

 • Ana Sales Ten. Directora del màster universitari en Cooperació al Desenvolupament, Universitat de València.

 

Dinàmica participativa dels assistents.

 • Evelyn Marileth Moreno Tábora. Llicenciada en Administració d’Empreses de la Universitat d’Hondures. Màster en Cooperació al Desenvolupament de la Universitat de València.
 • Raquel Gómez Ros. Infermera amb experiència en Cooperació Internacional al Desenvolupament.
 • Alberto Martínez Reyes. Llicenciat en Relacions Internacionals de la Universitat del Salvador, màster en Cooperació al Desenvolupament i doctorand del Programa de Desenvolupament Local i Cooperació Internacional de la Universitat de València.

Vesprada

16:00-18:00
TALLERS
 • Taller I. “Navegar en la complexitat dels canvis socials” per Daniel Guijarro.
 • Taller II. “Persones que es mouen” per Metges del Món.
 • Taller III. “Els reptes de la dona al Sahel. Com acompanyar processos de desenvolupament des de la perspectiva dels ODS” per Creu Roja.

Dijous 5 de març

Matí

9:30-11:30
TAULA REDONA

Aportacions de les universitats a l’Agenda 2030: una construcció col·lectiva

Participants:

 • Organització de 5 grups de treball segons els 5 eixos de l’Agenda 2030 que seran dinamitzats per un representant de cada universitat (UA, UJI, UMH, UPV i UV).
 • Exposició de les conclusions pels dinamitzadors.
12:00-14:00
TAULA REDONA

Contribución de la Ayuda Oficial al Desarrollo a la Cooperación Internacional al Desarrollo

Participants:

 • David Joan Marí García (moderador). Técnico Superior de la Oficina de Cooperación al Desarrollo y Solidaridad de la UJI.
 • Eva del Hoyo Barbolla. Subdirectora General de la Secretaría General de Cooperación Internacional para el Desarrollo del Ministerio de Asuntos Exteriores y Cooperación.
 • Pablo Martínez Osés. Investigador en el Colectivo La Mundial y Prof. Asociado de RRII en la UAM.
 • Maite Serrano Oñate. Directora del Equipo Técnico de la Coordinadora de Organizaciones de Cooperación para el Desarrollo.

Vesprada

16:00-18:00
VISITA GUIADA A LA CIUTAT D’ELX
18:00-20:00
EXPOSICIÓ FOTOGRÀFICA

Indestructibles

Els autors Xavier Aldekoa i Alfons Rodríguez realitzaran la visita guiada de la seua obra.

Divendres 6 de març

Matí

9:30-11:30
TAULA REDONA

Gènere i Cooperació Internacional al Desenvolupament. El cas de la mutilació genital femenina a Guinea Bissau.

Participants:

 • María José Rodríguez Jaume (moderadora). Vicerectora de Responsabilitat Social, Inclusió i Igualtat de la Universitat d’Alacant i delegada del rector en Polítiques de Gènere de la UA.
 • Carmen Solano Ruiz. Professora titular del Departament d’Infermeria, Facultat de Ciències de la Salut de la Universitat d’Alacant, amb àmplia experiència en Salut i Gènere.
 • Cadidjato Baldé. Investigadora en Mutilació Genital Femenina i cooperant en països en desenvolupament
 • Clara Murguialday Martínez. Experta i referent nacional en Cooperació al Desenvolupament i Gènere.
12:00-14:00
CONFERÈNCIA

La Cooperació Universitària al Desenvolupament en la implementació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible

Participants:

 • María Jesús Such Devesa. Presidenta del grup de treball Cooperació Universitària al Desenvolupament de CRUE Internacionalització i Cooperació.

Vesprada

14:00-14:30
CONCLUSIONS Y CLAUSURA

Participants:

 • Carlos González Serna. Alcalde d´Elx
 • Juan Llopis Taverner. Vicerector de Relacions Internacionals de la Universitat d´Alacant.
 • José Luís González Esteban. Vicerector Adjunt de Relacions Internacionals per a  la Projecció Internacional.

Coneix als ponents

María José Rodríguez Jaume

 

Vicerectora de Responsabilitat Social, Inclusió i Igualtat i professora titular d’universitat del Departament de Sociologia I. Va dirigir la Unitat d’Igualtat de la UA en el període 2012-2016, des de la qual va coordinar el disseny i la implantació del I i II Pla d’igualtat d’oportunitats entre dones i homes de la UA.

Carmen Solano Ruiz

 

Professora titular d’universitat del Departament d’Infermeria. Facultat de Ciències de la Salut de la Universitat d’Alacant, amb àmplia experiència en Salut i Gènere. Diplomada en Infermeria per la Universitat d’Alacant en 1991 i llicenciada en Antropologia Social i Cultural per la Universitat Miguel Hernández en 2001.

Clara Murguialday Martínez

 

Economista feminista. Consultora especialitzada en Gènere i Polítiques de Cooperació al Desenvolupament. Va treballar en l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament de la Universitat del País Basc (2001-2009) i va integrar el grup d’experts i expertes del Consell de Cooperació al Desenvolupament de l’Estat espanyol (2005-2009). Des de 1980 fins a 1998 va viure a Nicaragua, República Dominicana, l’Uruguai i el Salvador. Referent nacional en Cooperació al Desenvolupament i Gènere. Adscrita a Hegoa, Universitat del País Basc.

Cadidjato Baldé

 

Investigadora en MGF i graduada en Infermeria en 2018. Forma part del grup d’investigació d’Infermeria i Cultura de les Cures de la Universitat d’Alacant. Líder a Guinea Bissau en la lluita contra la mutilació genital femenina.

Maite Serrano Oñate

 

Llicenciada en Ciències Polítiques i Sociologia per la Universitat Complutense de Madrid i diplomada en Processos i Problemes de Desenvolupament a l’Amèrica Llatina. Compta amb prop de 25 anys d’experiència en el sector de cooperació al desenvolupament. Després de treballar en l’Organització Internacional del Treball a Costa Rica, va assumir la direcció de la Coordinadora d’ONGD entre 1992 i 2000. També ha sigut directora executiva de la Federació de Planificació Familiar d’Espanya, entre 2002 i 2003. Ha treballat com a consultora en temes de cooperació, ONG i gènere en els àmbits de formulació, seguiment i avaluació de projectes i en accions formatives en la UCM i la Universitat de Castella-La Manxa. Els qui la coneixen destaquen d’ella la seua força i energia.

Eva del Hoyo Barbolla

 

Enginyera de Telecomunicacions i graduada en Dret, aquesta funcionària del Cos Superior de Sistemes i Tecnologies de l’Administració de l’Estat, ha desenvolupat la seua carrera professional principalment entre el Ministeri d’Afers Exteriors i de Cooperació (MAEC) i com a professora en la Universitat Politècnica de Madrid. Actualment és subdirectora general de la Direcció General de Desenvolupament Sostenible del Ministeri d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació del Govern d’Espanya.

Pablo Martínez Osés

 

Investigador en el Col·lectiu La Mundial i professor associat de Relacions Internacionals en la Universitat Autònoma de Madrid. És llicenciat en Filosofia i Lletres, màster en Estudis Contemporanis de l’Amèrica Llatina, i doctor en Ciències Polítiques i de l’Administració i Relacions Internacionals. Té més de 20 anys d’experiència professional en l’àmbit de la cooperació internacional per al desenvolupament, amb àmplia experiència en execució de programes a Amèrica Central i en anàlisi i investigació aplicada per a la incidència política i la comunicació social.

Jaime Atienza

 

Economista especialitzat en Desenvolupament, amb 20 anys d’experiència en Cooperació Internacional. Autor d’estudis, conferències i articles sobre desigualtat, finançament internacional, deute extern, migracions, pobresa i cooperació per al desenvolupament. Treballa en Oxfam des de 2008 (Equador, Espanya, Estats Units) en diferents posicions, i ha treballat amb anterioritat com a director de l’Àrea de Relacions Econòmiques Internacionals del Centre d’Estudis de la Fundació Carolina (2005-2008), i en Càritas espanyola com a coordinador de “Migracions i Desenvolupament”, i amb responsabilitat sobre l’àmbit d’estudis internacionals.

Mª Jesús Such

 

Vicerectora de Polítiques de Responsabilitat Social i Extensió Universitària i professora titular d’universitat del Departament d’Economia de la Universitat d’Alcalá. Presideix el Grup de Treball de Cooperació Universitària al Desenvolupament de la Comissió Sectorial d’Internacionalització i Cooperació de CRUE Universitats Espanyoles. Representa l’esmentada sectorial en la Comissió CRUE per a l’Agenda 2030. En representació de CRUE, forma part del Consell de Cooperació al Desenvolupament del Ministeri d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació.

Ana Sales

 

Doctora per la Universitat de València en el programa de doctorat de Cooperació al Desenvolupament. Docent del departament de Treball Social. Directora del màster interuniversitari de Cooperació al Desenvolupament. La primera etapa de la seua trajectòria professional la va desenvolupar com a treballadora social de Creu Roja a València (1993-2010), on va ser directora de l’àrea d’Immigració i Cooperació Internacional. En 1999, va realitzar una col·laboració especial com a delegada internacional de Creu Roja Espanyola en el conflicte bèl·lic de la Regió de Kosovo.

Raquel Gómez Ros

 

Diplomada en infermeria, promoció 2008-2011. Experiència en cooperació al desenvolupament a El Salvador (Amèrica Central) impartint tallers d’educació per a la salut. Postgrau en Cooperació Internacional al Desenvolupament en la universitat de València, promoció 2017-2019. En l’actualitat treballa com a infermera i organitza un projecte d’educació per al desenvolupament anomenat “Tu granito de arena”, destinat a transmetre des de l’educació formal, no formal i informal els objectius de desenvolupament sostenible, a través de tallers dinàmics, creats especialment per a els/les estudiants.

Alberto Martínez Reyes

 

Llicenciat en Relacions Internacionals de la Universitat d’El Salvador. Màster en Cooperació al Desenvolupament i doctorand del Programa de Desenvolupament Local i Cooperació Internacional de la Universitat de València. Actualment, becari de la Direcció General de Cooperació i Solidaritat de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica.

Evelyn Marileth Moreno Tábora

 

Llicenciada en Administració d’Empreses de la Universitat d’Hondures. Màster en Cooperació al Desenvolupament de la Universitat de València. Actualment imparteix tallers d’Educació per al Desenvolupament a xiquets i xiquetes amb Trastorn d’Atenció i Hiperactivitat en ASOFA (Associació Familiar TDAH) situada a Torrent, València.

Organitzen

ENTITATS COL·LABORADORES

On se celebra?

Edifici Altabix

Universitat Miguel Hernández d’Elx

Avinguda de l’Universitat d’Elx, s/n, 03202 Elx (Alacant)

Com arribar Veure plànol universitat

Algun dubte? Contacta’ns

Estem a la teua disposició per a resoldre qualsevol dubte sobre les jornades.

cooperacion@umh.es

+34 965 222 146

Servei de Relacions Internacionals, Cooperació a al Desenvolupament i Voluntariat (UMH)

Reserva la teua plaça

4, 5 y 6 de març de 2020